Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει"

Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δολοφονούν τον Πλανήτη Γή

Περιοχές εξόρυξης Λιθίου για τις μπαταρίες αυτοκινήτων

Η εξόρυξη λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα είναι απίστευτα καταστροφική για το περιβάλλον

Τα ηλεκτρικά οχήματα προωθούνται ως η λύση για την καταπολέμηση της «κλιματικής αλλαγής». Οι κυβερνήσεις δίνουν επί του παρόντος κίνητρα για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ τιμωρούν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, η εξόρυξη λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα είναι απίστευτα καταστροφική για το περιβάλλον και απέχει σχεδόν από το «πράσινο» όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Για να μην αναφέρουμε, οι περισσότερες από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που παράγονται σήμερα προέρχονται από την Κίνα και απαιτούν εργασίες εξόρυξης υψηλής έντασης νερού που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον σε όλη την Αυστραλία, την Αργεντινή και τη Χιλή. Η διαδικασία εξαντλεί τα υπόγεια ύδατα και αφήνει πίσω του τοξικά λύματα που μολύνουν τα χωράφια και βλάπτουν την άγρια ​​ζωή. Η διαδικασία εξόρυξης δεν είναι επίσης ελεύθερη διοξειδίου του άνθρακα. Η διαδικασία εξόρυξης απελευθερώνει 15.000 κιλά διοξειδίου του άνθρακα για κάθε τόνο λιθίου που εξάγεται.

Υπάρχουν σοβαροί περιβαλλοντικοί κίνδυνοι για την εξόρυξη λιθίου για την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου

Όταν το λίθιο εξάγεται από αλατωρυχεία, οι ανθρακωρύχοι πρέπει να τρυπήσουν στις αλυκές και να αντλήσουν μια άλμη πλούσια σε μέταλλα. Η άλμη τοποθετείται σε μεγάλες πισίνες, έτσι ώστε το νερό να μπορεί να εξατμιστεί. Όταν η άλμη εξατμίζεται, αφήνει πίσω της μια λάσπη από άλατα καλίου, μαγγανίου, βόρακα και λιθίου που πρέπει να φιλτράρονται περαιτέρω. Η διαδικασία μολύνει τους κοντινούς υδροφορείς και μειώνει τον υδροφόρο ορίζοντα, παρεμποδίζοντας τις πηγές νερού στο τοπικό περιβάλλον.

Η διαδικασία εξαγωγής λιθίου διαρκεί αρκετούς μήνες, εκτοπίζει πολύτιμους υδάτινους πόρους και αφήνει πίσω του ένα τοξικό ίχνος λυμάτων στο τοπικό περιβάλλον. Χρειάζονται περίπου 500.000 γαλόνια νερού για να παραχθεί ένας τόνος λιθίου.

Όταν οι εταιρείες εξόρυξης κατευθύνονται σε χώρες όπως η Χιλή, καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος του νερού της περιοχής, επηρεάζοντας άδικα τις μικρές κοινότητες.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενεργειακής Έρευνας, το Salar de Atacama της Χιλής είναι ένα από τα πιο ξηρά μέρη στη Γη, ωστόσο οι εταιρείες εξόρυξης επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το 65% του νερού της περιοχής.

Αφού αφαιρεθεί η άλμη από τις αλυκές, ο υδροφόρος ορίζοντας πέφτει αυτόματα, διαταράσσοντας τη φυσική ροή του νερού που απαιτείται για τα πηγάδια και τη γεωργία. Αυτές οι μεγάλης κλίμακας διαταραχές μπορούν πάντα να αποδοθούν στην «κλιματική αλλαγή», καθώς η βιομηχανία εξόρυξης λιθίου βυθίζεται μπροστά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η περιβαλλοντική ζημιά που προκλήθηκε μετά από αυτήν.

Η ποιότητα του νερού, οι πληθυσμοί της άγριας ζωής και οι καλλιέργειες επηρεάζονται αρνητικά από την εξόρυξη λιθίου

Οι τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή της άλμης απορρίπτονται τελικά στο τοπικό περιβάλλον, όπου μολύνουν τα ρέματα, τις καλλιέργειες, την άγρια ​​ζωή και τα τοπικά οικοσυστήματα. Οι τοξικές χημικές ουσίες, που περιλαμβάνουν υδροχλωρικό οξύ, διαρρέουν από τις πισίνες εξάτμισης και μολύνουν την κοντινή παροχή νερού.

Επιπλέον, τα μεγάλα ανοιχτά ορυχεία εκτοπίζουν το αρσενικό στα κοντινά ρέματα και ποτάμια, όπου τελικά θα αποτεθεί σε γεωργική γη και θα απορροφηθεί από τις καλλιέργειες. Αυτή η κατάντη ρύπανση είναι επικίνδυνη και για την άγρια ​​ζωή. Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2016, ο ποταμός Liqi μολύνθηκε από το ορυχείο λιθίου Gangizhou Rongda. 

Το ποτάμι εμφανίστηκε με νεκρά ψάρια, γιακ και αγελάδες.


Η επιχείρηση εξόρυξης λιθίου στο Salar de Atacama εκτοπίζει περισσότερα από 1.700 λίτρα άλμης πλούσιας σε λίθιο κάθε δευτερόλεπτο λειτουργίας. Αυτό προκαλεί τη συρρίκνωση των λιμνών, σκοτώνοντας τους τοπικούς πληθυσμούς φλαμίνγκο που εξαρτώνται από τη λεκάνη για να τρώνε και να αναπαραχθούν. Στην Αργεντινή, η εξόρυξη λιθίου προκάλεσε αισθητή μόλυνση των γειτονικών ρεμάτων που χρησιμοποιούνταν για τη διατροφή των ζώων και την άρδευση των καλλιεργειών.

Οι κάτοικοι του Salar de Hombre Muerto παρατήρησαν ότι η ροή των υπόγειων υδάτων είχε αλλάξει, προκαλώντας την εξαφάνιση των υδάτινων πόρων. Παρατήρησαν επίσης ότι αυτό το γλυκό νερό ήταν μολυσμένο με αλμυρή άλμη, αποσταθεροποιώντας τα τοπικά οικοσυστήματα και επηρεάζοντας αρνητικά τη μετανάστευση των πτηνών και τους πληθυσμούς των λάμα, από τους οποίους εξαρτώνται οι αυτόχθονες κοινότητες για οικονομική επιβίωση.


«Όπως κάθε διαδικασία εξόρυξης, είναι επεμβατική, προκαλεί σημάδια στο τοπίο, καταστρέφει τον υδροφόρο ορίζοντα και μολύνει τη γη και τα τοπικά πηγάδια», είπε ο Guillermo Gonzales, ο οποίος μίλησε για τα προβλήματα με το λίθιο από το Πανεπιστήμιο της Χιλής το 2009. «Αυτή δεν είναι μια πράσινη λύση – δεν είναι καθόλου λύση.»

https://primenews.press/

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ 7 ΗΜΕΡΩΝ