Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει"

The Vera και Donald Blinken Open Society Archives (OSA)

Antony Blinken


ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ - Ο εκλεγμένος ΜΕ ΝΟΘΕΙΑ, πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέλεξε ως υπουργό Εξωτερικών τον μακροχρόνιο βοηθό του, τον Άντονι Μπλίκεν, του οποίου οι δεσμοί με την Ευρώπη, ιδίως με τη Γαλλία, αλλά και με την Ουγγαρία και την Πολωνία, είναι δια βίου, βαθιές και προσωπικές.

Ο πατέρας του Antony Blinken, Donald Blinken, υπηρέτησε κυρίως ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουγγαρία για τέσσερα χρόνια υπό τη διοίκηση του προέδρου Μπιλ Κλίντον, υπηρετώντας σε μια κρίσιμη περίοδο στη διαδικασία της Ουγγαρίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Έγινε ο πρώτος Πρέσβης των ΗΠΑ που έλαβε την υψηλότερη πολιτική τιμή της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας το 1997.

Η Βέρα και ο Πρέσβης

Ο πατέρας του Antony Blinken είχε αναπτύξει ενδιαφέρον για την Ουγγαρία πριν από τον διορισμό του, μέσω της δεύτερης συζύγου του, γεννημένης στη Βουδαπέστη, Vera Blinken, η οποία έγινε πρόσφυγας στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού διέφυγε από το κομμουνιστικό καθεστώς στη δεκαετία του '50. Στη Βουδαπέστη, η μητριά του Antony συνέβαλε στην πρεσβευτική αποστολή του Donald Blinken μέσω της γνώσης της για την ουγγρική γλώσσα και τον πολιτισμό και την προσέγγισή της στην ουγγρική κοινότητα.

Η Vera και ο Donald Blinken δημοσίευσαν το διπλό τους υπόμνημα « Vera and the Ambassador » το 2009, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς τις προκλήσεις και τις νίκες τους καθώς συνεργάστηκαν για να «προωθήσουν τα συμφέροντα της Αμερικής στην Ανατολική Ευρώπη» και «να αποκαταστήσουν ένα πρώην σοβιετικό δορυφορικό κράτος σε ένα προ-κομμουνιστικό επίπεδο ευημερίας ».

Το 2015, τα αρχεία του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης του George Soros (CEU) στη Βουδαπέστη μετονομάστηκαν σε The Vera και Donald Blinken Open Society Archives (OSA), ως ανταμοιβή για τις γενναιόδωρες δωρεές τους. Αναμφισβήτητα κατέχουν μία από τις πιο πολύτιμες συλλογές της εποχής του Ψυχρού Πολέμου: τα αρχεία του Radio Free Europe.

Όμως οι δεσμοί του Antony Blinken με την Κεντρική Ευρώπη δεν σταματούν εδώ.

Αίμα και Ελπίδα

Η μητέρα του, Judith Pisar, είναι επίσης ουγγρικής καταγωγής, οι γονείς της έχουν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 20ού αιώνα. Το 1971, αφού χώρισε τον πατέρα του Antony, ξαναπαντρεύτηκε τον ΕΒΡΑΙΟ Samuel Pisar, έναν επιζών και πληρεξούσιο του Ολοκαυτώματος που γεννήθηκε στην Πολωνία και συμβούλεψε τον Πρόεδρο John F. Kennedy και πολλούς Γάλλους προέδρους.

Αφού παντρεύτηκε τον Pisar και μετακόμισε στη Γαλλία, η μητέρα του Antony υπηρέτησε για 17 χρόνια ως Πρόεδρος του Αμερικανικού Κέντρου του Παρισιού, όπου ήταν γνωστή ως « Η ΕΒΡΑΙΑ Πολιτιστική Czarina της Αμερικής στην Ευρώπη ».

Ο Samuel Pisar, ο οποίος έγραψε ένα υπόμνημα, "Of Blood and Hope" σχετικά με το πώς επέζησε των Ναζί, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου στα στρατόπεδα θανάτου των Majdanek, Auschwitz και Dachau, περιέγραψε πώς ο Antony Blinken ως έφηβος στο Παρίσι είχε ζητήσει να ακούσει τις εμπειρίες του κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Πήρε αυτό που μου είχε συμβεί όταν ήμουν στην ηλικία του, και νομίζω ότι τον εντυπωσίασε και του έδωσε μια άλλη διάσταση, μια άλλη ματιά στον κόσμο και τι μπορεί να συμβεί εδώ», είπε στην Washington Post το 2013. «Όταν Πρέπει να ανησυχεί σήμερα για το αέριο δηλητήριο στη Συρία, σχεδόν αναπόφευκτα σκέφτεται για το αέριο με το οποίο εξαλείφθηκε ολόκληρη η οικογένειά μου. "

Ο Samuel Pisar, ο οποίος πέθανε από πνευμονία το 2015, είναι διοικητής του Τάγματος Αξίας της Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Πρόβλημα για τη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία;

Ο Antony Blinken είπε ότι οι εμπειρίες του πατριού του έχουν ενημερώσει το όραμά του για τον «δεσμευμένο» ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην παγκόσμια σκηνή.

Πολύ επικριτικός για τη διπλωματία που διεξήχθη υπό τη διοίκηση του Trump, ο Antony Blinken είναι πράγματι έντονος πιστός στην πολυμέρεια και στη διατλαντική συμμαχία. Θεωρεί απαραίτητη την ηγεσία των ΗΠΑ σε πολυμερή θεσμικά όργανα, και ως εκ τούτου, έχει εγκριθεί ευρέως ως μια ιδανική επιλογή για την αποκατάσταση ζημιών που υπέστησαν στις συμμαχίες των ΗΠΑ κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα σχόλια του Joe Biden σχετικά με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις στην Ουγγαρία και την Πολωνία, ο διορισμός του Antony Bilken θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργήσει προβλήματα για τη Βουδαπέστη, η οποία υποστήριξε σαφώς τον Donald Trump και για τη Βαρσοβία, η οποία ακόμα δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα τον Joe Biden ως τον επόμενο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

24/11/2020
https://kafkadesk.org/

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ 7 ΗΜΕΡΩΝ