Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

"Το ποιο επικίνδυνο από όλα τα ηθικά διλήμματα είναι όταν, είμαστε υποχρεωμένοι να κρύβουμε την αλήθεια για να βοηθήσουμε την αλήθεια να νικήσει"

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Ερντογάν και Μπαχτσελί απαγόρεψαν έρευνα για την τρομοκρατία


Τα κόμματα των Ερντογάν - Μπαχτσελί απέρριψαν πρόταση για έρευνα σχετικά με την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη


Tο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας και ο σύμμαχόw του, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), απέρριψαν την περασμένη εβδομάδα κοινοβουλευτική πρόταση του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) για τη διερεύνηση της φονικής βομβιστικής επίθεσης στη Μεγάλη Οδό του Πέραν στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε βουλευτής του HDP.

"Υποβάλαμε κοινοβουλευτική πρόταση για τη διερεύνηση της επίθεσης στην Ταξίμ. Το AKP και το MHP την απέρριψαν" έγραψε στο Twitter η βουλευτής του HDP Μεράλ Ντανίς Μπεκτάς.

Αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες για το ποιος διέταξε την επίθεση, τα βασικά στρατόπεδα είναι δύο. Από την πρώτη στιγμή το αντιερντογανικό στρατόπεδο ισχυρίζεται ότι πισω από την επίθεση κρύβεται ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, καθώς με τη συνεργασία των τρομοκρατών Γκρίζων Λύκων συνεργάστηκαν με στοιχεία από τη Συρία σε μία προσπάθεια να φέρουν την αντιπολίτευση στο μόνιμο δίλημμα της τουρκικής πολιτικής σκηνής: Με την κυβέρνηση ή προδότες;". Άλλες φωνές λένε πως η επίθεση ήταν μία προσπάθεια του ίδιου του Μπαχτσελί να στριμώξει τον Ερντογάν και να τον αναγκάσει να λάβει πιο σκληρά μέτρα καταστολής για να εξασφαλίσει τη νίκη στις εκλογές.

Το άλλο στρατόπεδο, το φιλοκυβερνητικό, λέει ότι για την επίθεση ευθύνονται οι Κούρδοι του ΡΚΚ και οι Σύροι Κούρδοι του YPG. Όντας σίγουρος και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, λίγες ώρες μετά τις κηδείες των θυμάτων, διέταξε μαζικό αεροπορικό βομβαρδισμό στο συριακό έδαφος, ΜΕ τις πληροφορίες να λένε πως επίκειται σύντομα και χερσαία επίθεση. Αυτό από μόνο του, έρχεται να ενισχύσει το επιχείρημα των αντικυβερνητικών, καθώς πλέον η κυβέρνηση έρχεται να ασκήσει πίεση στην αντιπολίτευση με συνεχή ερωτήματα του τύπου: "υποστηρίζετε την επιχείρηση εναντίον των Κούρδων ή είστε με τους τρομοκράτες;"

Σύμφωνα με το HDP, υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη και φαίνεται πιο πιθανό το έργο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) ή των ανταρτικών ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη Συρία. Το κόμμα ισχυρίζεται ότι το AKP χρησιμοποιεί την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη για να επιτεθεί στους Κούρδους και να αυξήσει το εθνικιστικό αίσθημα στη χώρα ενόψει των εκλογών του 2023 σε μια προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία.

Ο βουλευτής του HDP Γκάρο Παϊλάν έγραψε στο Twitter την Τετάρτη ότι το AKP και το MHP απέρριψαν την πρότασή τους επειδή δεν θέλουν ο κόσμος να μάθει ότι τα τρία αδέρφια της Αλμπασίρ σκοτώθηκαν ενώ πολεμούσαν για το ISIS και ότι ένα από τα αδέρφια της είναι διοικητής του υποστηριζόμενου από την Τουρκία Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), το γνωστό συνονθύλευμα αντικυβερνητικών Σύρων, τζιχαντιστών, πρώην μελών της Αλ Κάιντα, Ουιγούρων εξτρεμιστών και άλλων μαχητών και μισθοφόρων.

Ο Παϊλάν αναφερόταν σε ισχυρισμό του Μαζλούμ Αμπντί, αρχιστράτηγου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας υπό την ηγεσία των Κούρδων (SDF), ο οποίος είπε ότι η οικογένεια της Αλμπασίρ συνδέεται με το ISIS.

Ο Αμπντί είπε ότι πιστεύει ότι "[ο βομβαρδισμός στην Κωνσταντινούπολη] ήταν μια προβοκάτσια που σχεδιάστηκε από την τουρκική κυβέρνηση για να βρει πάτημα για πόλεμο εναντίον μας".

Πέραν αυτών, η αστυνομία ερευνά κάποιες κλήσεις που βρέθηκαν στο τηλέφωνο της δράστιδος της επίθεσης και οι οποίες ήταν προς ένα κινητό καταχωρημένο στο όνομα ενός επαρχιακού κυβερνήτη του MHP, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Πέτρος Κράνιας

Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ 7 ΗΜΕΡΩΝ